Meer goede voornemens voor een betere relatie tijdens een scheiding

In onze dagelijkse praktijk ervaren wij vaak, dat het voor onze cliënten erg lastig is om beslissingen te nemen over alles wat te maken heeft met de zakelijke’ onderwerpen die bij een scheiding komen kijken. Het blijkt vooral erg moeilijk te zijn om in het overleg over en weer te geven en te nemen. Een lastig proces, dat niet stopt als alles op papier eenmaal geregeld is. Eigenlijk begint het dan pas. Alle afspraken moeten dan in de praktijk ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. En niet alleen de gemaakte afspraken, maar ook de zaken waar geen afspraken over gemaakt zijn. Of zaken die zich niet laten vatten in concrete afspraken. En hoe ga je daar dan mee om? Wellicht helpt het om juist voor deze onvoorziene omstandigheden in deze tijd van goede voornemens met jezelf een aantal heldere afspraken te maken.

Blijf met elkaar in gesprek

Probeer altijd met elkaar in gesprek  te blijven. Een belangrijke voorwaarde om in gesprek te kunnen blijven, is luisteren naar wat de ander zegt en vindt. De ervaring leert telkens weer dat het begin van de oplossing van conflicten gevormd wordt door het herstellen van de communicatie met elkaar. Als het niet lukt om samen tot een gesprek te komen is het verstandig om dat onder begeleiding van een professional, zoals een mediator, te doen. Neem je voor om je geduld te bewaren, de ander uit te laten spreken. En probeer de ander niet te overtuigen van jouw gelijk, durf te geven en te nemen! Zeker als het om de belangen van de kinderen gaat, is het verstandig om scherp in de gaten te houden dat het belang van de kinderen niet altijd hetzelfde is als jouw belang of wens. Blijf, of ga in gesprek om escalatie te voorkomen. Als het een keer mis gaat, dan betekent het niet dat alles verloren is. Je mag altijd opnieuw proberen.

Geen ruzie

Neem jezelf voor geen ruzie meer te maken met je ex-partner, al helemaal niet in het bijzijn van de kinderen. Veer liever een keer mee om te voorkomen dat de vlam in de pan slaat en houdt je hoofd koel. Iedereen begrijpt dat Keulen en Aken niet op één dag gebouwd zijn. Gun jezelf de tijd om dit onder de knie te krijgen. Laat je goede voornemens niet meteen varen als het even niet lukt om elkaar uit te laten praten. Probeer juist begrip te hebben voor de wensen en belangen van je ex-partner. Tel tot 10 en probeer het opnieuw!

Niet tot het bittere einde

Mocht het onverhoopt toch tot een ruzie of conflict komen, laat dit dan niet ontaarden in destructie en houdt de volgende regels zoveel mogelijk in het achterhoofd:

  • vecht een ruzie niet tot het bittere einde uit
  • ga liever voor een oplossing dan voor je gelijk
  • leg de ruzie bij, op het moment dat je contact hebt met elkaar

Goedmaken betekent niet dat je de schuld op je neemt of erkent dat je fout zit. Nee goedmaken betekent dat je aangeeft dat jij het belangrijk vindt om een zo prettig en normaal mogelijk contact met de ander wilt.