Artikel van de maand
Elke maand voert een van onze Scheidingsplanners zelf het woord in een artikel. Het artikel kan bijvoorbeeld een persoonlijke ervaring beschrijven, ons werk toelichten of een specifiek onderwerp behandelen. Deze maand deelt onze nieuwe collega Gertjan Reinders zijn persoonlijke verhaal over zijn start en werk als Scheidingsplanner. In het interview vertelt hij meer over zijn achtergrond, beweegredenen en werkwijze. Zo leer je onze Scheidingsplanners een beetje beter kennen.
Waarom ben jij scheidingsbemiddelaar geworden?
“Al sinds mijn opleiding ben ik bezig met zaken op het snijvlak van financiën en recht. Eerst binnen de financiële sector, maar daar raakt de klant steeds meer uit beeld. Je komt verder van de echte dienstverlening te staan. Vandaar mijn keuze om mediator te worden. Bij scheidingen komen de meest ingewikkelde issues naar voren, zowel qua financiën als juridisch, dat maakt het uitdagend. Daarnaast kom je rechtstreeks in contact met mensen die je daadwerkelijk kunt helpen.”
Hoe heb jij jezelf ontwikkeld in dit vak?
“Ik ben al een aantal jaren actief als mediator en financieel juridisch deskundige bij arbeidsongeschiktheid. Hiervoor heb ik onder andere mediation- en coachopleidingen gevolgd. Specifiek voor de financieel en juridische aspecten heb ik daarnaast een opleiding als financieel planner gevolgd. Ik had dus al een behoorlijke basis. Juridische en financiële vraagstukken zijn een belangrijk onderdeel in het scheidingstraject en beide onderwerpen ontwikkelen zich continu. Ik hou me nu dan ook de hele tijd bezig met bijleren, volgen van wetgeving en fiscale ontwikkelingen op het gebied van echtscheidingen.”
Waarom de keuze voor de Scheidingsplanner?
“Ik was op zoek naar een stabiele organisatie die een goede basis biedt, zowel als leeromgeving als qua administratieve organisatie en marketing. De Scheidingsplanner biedt de juiste kaders om mij door te ontwikkelen.”
Wat vinden jouw klanten belangrijk in jouw begeleiding?
“Allereerst dat we een klik hebben en dat er van beide kanten vertrouwen is. Daarnaast is het voor hun belangrijk dat hun financiële toekomst inzichtelijk wordt. Daarin spelen financieel-economische omstandigheden ook een rol. Ik maak een analyse van de hele situatie in een Scheidingsplan®. Dat kan een fors document zijn waarin alle relevante aspecten aan de orde komen, inclusief de financiële consequenties en fiscale impact. Daarmee doel ik onder meer op de verdeling van het huis, de renteaftrek en, in het geval van minderjarige kinderen, de fiscale gevolgen van alimentatie. Aan de hand daarvan schets ik een beeld wat voor inkomen mensen overhouden na de scheiding. Dit inzicht helpt ze om naar de toekomst te kunnen kijken.”
En wat vind jij belangrijk in jouw begeleiding?
“Het is belangrijk om kennis uit te wisselen en vragen te kunnen stellen, omdat je altijd voor situaties komt te staan die net weer anders zijn. In het proces is het soms wel goed om het conflict te laten ontstaan. Alles moet op tafel komen, ook de vervelende keuzes, om na die tijd te voorkomen dat je met afspraken zit die je eigenlijk niet wilde maken. Dat is vaak het spannende aan het proces.
Conflicten komen dus op tafel, maar beter nu dan nadat het proces is afgerond. Een loopgravenoorlog met dure advocaten wil niemand. Je moet altijd voorkomen dat mensen iets tegen hun zin ondertekenen. En het is belangrijk de tijd te nemen om knopen door te hakken. De snelheid van het proces wordt door onze cliënten bepaald.”
Je bent zelf gescheiden, hoe beïnvloedt dat jouw werk?
“Mijn eigen scheiding is in goede harmonie afgewikkeld met hulp van de Scheidingsplanner-methodiek. Ik weet door mijn ervaring ook dat een scheiding naast een grote emotionele belasting, eveneens ingrijpende financiële gevolgen heeft en dat eventuele kinderen specifieke aandacht verdienen. Door mijn scheiding weet ik tevens wat er nodig is om beide partijen een basis te bieden om verder te kunnen waarbij zowel beide partijen als de kinderen een nieuwe toekomst hebben.”
Wat vind je zo mooi aan dit werk?
“Het mooiste is dat je mensen kunt helpen om oplossingen te vinden terwijl ze zelf soms nog in een conflictmodus zitten. Dat hoort er ook bij, maar perspectief kunnen bieden is dan heel mooi aspect van dit werk. Het gezegde is ‘scheiden doet lijden’, maar dat wij perspectief bieden is een belangrijk onderdeel van het scheidingstraject. Er is zeker niet altijd sprake van een win-winsituatie, kijk bijvoorbeeld naar de huizenmarkt. Er zijn echter wel mogelijkheden tot de uitruil van vermogen of afkoop van alimentatie, waardoor je wat meer financiële mogelijkheden krijgt om een alternatief huis te kopen. Mensen zijn op zoek naar toekomstmogelijkheden, zowel iemand die tegen zijn zin in scheidt als iemand die wel wil. Ze willen licht aan het einde van de tunnel zien. Dat kan ik bieden”
Heb jij nog een tip die jij mensen wilt meegeven?
“Probeer naar de toekomst te kijken en blijf niet hangen in het verleden en zeker niet de fouten die je daarin gemaakt hebt, leer ervan en ga door. Tijdens het traject is het enorm belangrijk dat jullie blik gericht is op hoe jullie in onderling overleg een regeling kunnen treffen of afspraken kunnen maken. Hou dat in gedachten.”
Scheidingsplanner Gertjan Reinders