Scheiden: kinderen en oma en opa
Als je gaat scheiden, dan heb je niet alleen zelf heel zwaar, maar ook je kinderen hebben een hele nare periode. Ook voor hun vallen namelijk alle zekerheden weg. Er wordt heel veel geschreven over hoe je daarmee om kunt gaan en welke hulp je kunt inschakelen. Denk aan kindercoaches, kinderpsycholoog, maatschappelijk werk enzovoort. Wat vaak onderbelicht blijft, is de invloed die de scheiding ook heeft op oma en opa. Ook voor grootouders vallen allerlei zekerheden weg. Ze maken zich grote zorgen, hebben verdriet om hun scheidende kind en voelen zich meestal machteloos staan.
Andere tijden
Natuurlijk willen opa’s en oma’s heel erg graag contact houden met hun kleinkinderen. En andersom de kleinkinderen ook. En vergeet niet dat opa en oma tegenwoordig een veel belangrijkere rol in het leven van de kleinkinderen spelen dan bijvoorbeeld 30 jaar geleden. Heel vaak passen ze doordeweeks op en vullen daarmee de gaten op die de ouders nodig hebben om hun beroep te kunnen uitoefenen. Niet onbelangrijk: de opa’s en oma’s van nu zijn vaak veel vitaler en staan bovendien vaak nog zeer actief in het leven, meer dan toen. Hierdoor willen ze graag de actieve rol in het leven van de kleinkinderen niet verliezen.
Gevolgen voor de kinderen
Ouders zijn tijdens en na de scheiding heel druk om hun leven weer op de rit te krijgen. Dat kost vanzelfsprekend veel tijd en energie. Energie en tijd die ze niet aan de kinderen kunnen besteden. Je loopt dan het risico dat de kinderen hierdoor aandacht tekort komen en hun verhaal, verdriet en zorgen niet voldoende kwijt kunnen.
Dit is absoluut geen verwijt naar de ouders, maar meer een logisch gevolg. De ouders doen meestal echt wel hun best, maar dit overkomt hen ook en de afwikkeling van de scheiding en de inrichting van een nieuwe toekomst heeft nu eenmaal prioriteit. Daarmee kan er schade ontstaan aan het (toekomstige) welzijn van de kinderen. Er zijn maar weinig ouders die dit wenselijk vinden.
Aandacht maakt alles mooier
Hoe mooi is het als opa en oma de ouders hiermee een handje kunnen helpen en extra aandacht aan de kleinkinderen kunnen besteden, zodat ouders wat meer ruimte hebben om hun nieuwe toekomst te plannen. Voorwaarde is dan wel dat tijdens en na de scheiding de familiebanden behouden blijven. Maar hoe doe je dat? We geven u graag een aantal tips die u wellicht goed kunt gebruiken:
- Probeer je ex-partner als collega-ouder te zien.
- Koppel het belang van je kind los van je eigen emoties in de scheiding. Gebruik het kind niet als een machtsmiddel ten opzichte van je ex-partner en dus naar zijn of haar ouders.
- Zorg voor een goede (werk) relatie met de schoonouders.
- Schoonouders kunnen heel goed accepteren, dat jullie liefde over is. Ze houden echter van hun zoon of dochter en zullen verwijten door jou aan haar of zijn adres niet accepteren. Laat je ex-partner in haar of zijn waarde en toon respect voor de ex tegenover de schoonouders.
- Maak werkafspraken, zodat je bijvoorbeeld 1 keer per maand of kwartaal samen overleg hebt met een aantal vaste agendapunten.
Heeft u zelf ook tips om de familiebanden te behouden? We lezen ze graag in de reacties.