Mijn partner is ondernemer en we gaan scheiden

Artikel van de maand

Elke maand voert een van onze Scheidingsplanners zelf het woord in een artikel. Het artikel kan bijvoorbeeld een persoonlijke ervaring beschrijven, ons werk toelichten of een specifiek onderwerp behandelen. Deze maand deelt Scheidingsplanner Marco den Otter zijn ervaringen wat voor jou de beste optie is als je gaat scheiden en jouw partner een ondernemer is.

Scheiden als niet ondernemende partner

Deze maand staat bij de Scheidingsplanner de ondernemer centraal. Maar hoe zit het eigenlijk met jou als partner van de ondernemer? Een scheiding is vaak al complex en erg emotioneel en op het moment dat er een onderneming in het spel is maakt dit het nog complexer.

In mijn praktijk spreek ik regelmatig de partner van de ondernemer. In het eerste gesprek geef ik aan dat je een scheiding op verschillende manieren kunt regelen en dat we als eerste kijken naar de situatie waarbij beiden partners gezamenlijk een traject aangaan.

Is dat in jullie situatie mogelijk?

Voordelen gezamenlijk traject

Een gezamenlijk traject (mediation) heeft zeker bij een onderneming een aantal voordelen voor beiden partners. Dit mede doordat er veel zaken niet zwart wit zijn en je dus bij een procedure via de rechtbank van te voren niet weet hoe iets zal uitpakken.

Denk bijvoorbeeld aan een waardering van een onderneming. Dit kan op verschillende manieren worden bepaald, maar wat is in jullie situatie reel? Zie hiervoor artikel waardebepaling van de onderneming

Daarnaast trouwen ondernemers vaak onder huwelijkse voorwaarden. Hier zien we dat partijen soms zelf niet op de hoogte zijn van de overeengekomen voorwaarden en is de uitwerking zoals partijen bedoelt hebben bij het opstellen?

En zijn er kinderen in het spel? Dan blijven jullie als ouders verbonden aan elkaar en een eenzijdig traject kan de band als ouders ernstig verstoren.

Genoeg redenen om een traject samen aan te gaan.

Gezamenlijk traject via de Scheidingsplanner

Als we er vanuit gaan dat je partner wil meewerken aan een gezamenlijk traject, dan is de ondernemer zelf meestal in grote lijnen op de hoogte is van alle financiële zaken omtrent de onderneming en de partner een stuk minder of zelfs helemaal niet hiervan op de hoogte is.

Allereerst zullen we inzicht geven in de totale financiële situatie en zullen we de niet ondernemer van de nodige informatie voorzien van de onderneming om uiteindelijk over dezelfde informatie te beschikken als de ondernemer. Wij nemen dus de tijd om de materie aan jou uit te leggen.

Daarnaast worden jullie beiden, middels het Scheidingsplan, geïnformeerd over alle belangrijke financiële onderwerpen waar jullie afspraken over moeten maken. Hierdoor kunnen jullie weloverwogen keuzes maken, waardoor je na scheiding niet voor vervelende verassingen komt te staan

Verder hangt alles met elkaar samen en is het van belang dat jullie dat ook zien. De keuze voor het éne onderdeel kan vervolgens invloed hebben op een ander onderdeel.

Hierbij een voorbeeld.

Als de waarde van de onderneming is bepaald kan dit dan ook door de ondernemer worden voldaan? Of komt de continuïteit van onderneming hiermee in gevaar?

Stel dat de ondernemer een deel gaat financieren, hoe ga je dan om met de rentelast? Deze drukt op het resultaat en is de berekende alimentatie dan niet te hoog?

Eenzijdig traject

Mocht een gezamenlijk traject helaas niet tot de mogelijkheden behoren is er altijd nog de optie om je scheiding eenzijdig te regelen. Wij helpen je dan met al je vragen. Met onze hulp weet je wat je rechten en plichten zijn en krijgt je duidelijkheid over hoe je (financiële) situatie en die van je kind(eren) eruit zal gaan zien na de scheiding.

Iedereen verder, ook de onderneming!

Onze ondernemersdesk is gericht op een nieuwe toekomst voor alle betrokken partijen: jij als niet-ondernemer, jouw ex-partner, jullie eventuele kinderen en de onderneming. Wij kijken bij de berekeningen naar alle relevante zaken, zoals de bezittingen, de (jaar)cijfers, de schulden, het toekomstperspectief, enzovoort en kunnen voor jullie de juridische, financiële en fiscale kaders inzichtelijk maken, zodat jij en jouw ex-partner weloverwogen keuzes kunnen maken.

Uitgangspunt is de er concrete afspraken worden gemaakt, zodat er zo min mogelijk open eindjes zijn en eenieder weet waar hij/zij aan toe is. Dit geeft duidelijkheid voor de toekomst. In het gehele proces houden we tevens oog voor de emoties en zorgen we ervoor dat onder meer de onderlinge communicatie op gang blijft. Alles is erop gericht dat eenieder van jullie na de scheiding verder kan.

Scheidingsplanner Marco den Otter


Alle artikelen van de maand