Stap voor stap door het scheidingstraject

Artikel van de maand

Elke maand schrijft een van onze Scheidingsplanners zelf een artikel. Het artikel kan bijvoorbeeld een persoonlijke ervaring beschrijven, ons werk vaktechnisch toelichten of een opiniestuk zijn. Deze maand neemt Scheidingsplanner Marco den Otter je stap voor stap mee door het scheidingstraject. Het is zijn ervaring dat veel scheidende stellen bij de start van hun scheiding niet weten hoe dit traject nu verloopt. Ook is vaak onduidelijk wat een scheidingsadviseur precies doet en hoe deskundige begeleiding je juist in het gehele proces verder kan helpen. Ook geeft Marco je nog een aantal tips.

Zoveel vragen…

Al je gaat scheiden gebeuren er een heleboel dingen. Het is een spannende en onzekere tijd, waarbij er heel veel op je afkomt. Wat moet ik allemaal regelen en waar moet ik beginnen? Wat kan er geregeld worden voor de kinderen? Hoe zit het met de woning en de hypotheek? Heb ik recht op alimentatie? Kom ik in aanmerking voor toeslagen? Wat zijn straks mijn uitgaven en inkomsten? En ga zo maar door.

Inzicht in alle te nemen stappen

Ik vind het een belangrijke taak om juist in zo’n tijd duidelijkheid en rust te bieden en om een coach te zijn voor zowel ondernemers als particulieren. Als ervaren deskundige neem ik je mee in alle stappen die gezet gaan worden. Ik maak ook duidelijk wat deze stappen voor je betekenen. Ik hou rekening met de emoties en mijn inspanningen zijn erop gericht om tot een respectvolle scheiding te komen. Heel belangrijk, want dit bevordert voor alle betrokkenen een beter herstel na de scheiding. Ik zal de stappen, zoals we die bij de Scheidingsplanner volgen, hieronder voor je verduidelijken.

De eerste stap

Als eerste stap maak je een afspraak voor een kennismakingsgesprek om met de scheidingsadviseur je situatie te bespreken. Zo leer je elkaar kennen en kun je bekijken of er een klik is. Bij de Scheidingsplanner is dit kennismakingsgesprek geheel vrijblijvend en gratis. We nemen de tijd om je situatie te bespreken en bekijken samen welke begeleiding het beste bij je past. We leggen je daarbij uit wat wij voor jou kunnen betekenen en hoe het vervolgtraject eruitziet.

Tip: probeer het kennismakingsgesprek samen met je partner aan te gaan, want door samen in gesprek te blijven en in goed overleg afspraken te maken heb je veel minder kans om in een conflictsituatie terecht te komen.

Intakegesprek

In dit vervolggesprek wordt aan de hand van de door jullie aangeleverde benodigde stukken jullie situatie doorgenomen. Ook inventariseren we jullie wensen, belangen en doelstellingen. Hierbij bekijken wij niet alleen alle praktische zaken, maar hebben wij ook oog voor uw emoties. Voor het financiële gedeelte inventariseren we alle zaken die op uw situatie van toepassing zijn.

In dit gesprek inventariseren wij onder meer de volgende vragen:

  • Hoe vindt de omgang met de kinderen plaats?
  • Is er recht op alimentatie? Wat spreken we daarover af?
  • Wil een van jullie in het huis blijven wonen?
  • Is er een taxatie nodig? Zo ja, wie gaat dit doen en wie zet dit in gang?
  • Hebben jullie een eigen hypotheekadviseur waarmee wij kunnen schakelen of willen jullie gebruik maken van een samenwerkende adviseur?

Pas wanneer alle onderwerpen duidelijk zijn, u gezegd heeft wat u wilde zeggen en als alle gegevens duidelijk zijn, gaan wij aan de slag met uw persoonlijke Scheidingsplan®.

Tip: wij horen steeds vaker de noodkreet ‘Ik wil scheiden, maar ik heb geen woning’. Wij kunnen u echter door het geven van financiële inzichten en het aandragen van creatieve oplossingen rust en duidelijkheid bieden.

Het Scheidingsplan®

Om de juiste keuzes te kunnen maken is er inzicht en kennis nodig. Wat zijn de wettelijke kaders en hoe pakken die op basis van jullie situatie uit. Vervolgens bekijken we wat de mogelijkheden zijn. Alle inzicht verkrijgen jullie middels het Scheidingsplan. Het plan heeft alle elementen die bij een scheiding komen kijken opgenomen. Denk hierbij onder meer aan de kinderen, de woning, de hypotheek, de kinder- of partneralimentatie, het pensioen, het netto besteedbaar inkomen en jullie toeslagen. Daarnaast krijg je ook een duidelijk overzicht van alle bezittingen en schulden en hoe dit kan worden verdeeld.

Tip: voor minderjarige kinderen bent u verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Omdat het voor scheidende ouders vaak niet eenvoudig is om een goed ouderschapsplan op te stellen, hebben we – om u op weg te helpen – een werkmodel ontwikkeld. U kunt het werkmodel ouderschapsplan hier aanvragen.

Bespreking van het Scheidingsplan®

Nadat jullie het Scheidingsplan hebben bestudeerd volgt er een afspraak om het Scheidingsplan samen te bespreken, zodat we kunnen verduidelijken wat de mogelijkheden zijn voor jullie toekomst. Het plan is in duidelijke hoofdstukken onderverdeeld, zodat we alles in principe per hoofdstuk kunnen bespreken. Omdat jullie het Scheidingsplan echter al uitvoerig hebben kunnen bestuderen, kan de bespreking doelgericht plaatsvinden. Alle zaken die reeds duidelijk zijn hoeven natuurlijk niet verder te worden besproken. Tijdens de bespreking kijken we of jullie voorlopige afspraken kunnen maken.

Tijdens de bespreking zijn de volgende vragen belangrijk:

  • Hoe zien deze afspraken er in het totaal uit?
  • Zijn deze in balans en ook realiseerbaar?
  • Welke zaken moeten we nog onderzoeken of in gang gaan zetten?

Als de gemaakte afspraken in balans en realiseerbaar zijn, stellen we een concept echtscheidingsconvenant op.

Concept convenant

Het concept convenant sturen we jullie toe, zodat jullie op jullie gemak het concept kunnen bestuderen. Vervolgens plannen we nog een afspraak om de laatste puntjes op de i te zetten. Daarna worden eventuele gewenste aanpassingen nog door ons doorgevoerd, waarna we een tekenafspraak van het convenant kunnen inplannen.

Tekenafspraak convenant

Bij het tekengesprek is een van de samenwerkende advocaten (online) aanwezig. Na ondertekening zal de advocaat de stukken namens jullie bij de rechtbank indienen.

Na een aantal weken volgt er een beschikking en zal de advocaat na ondertekening van een akte van berusting de gemeente van jullie huwelijk verzoeken om de echtscheiding in te schrijven en de advocaat daarvan per brief te bevestigen.

Inschrijving echtscheiding

Na de inschrijving zullen de afspraken uit het convenant moeten worden uitgevoerd. Wij begeleiden jullie bij deze stappen, zodat jullie beiden weer aan jullie toekomst kunnen bouwen.

Wil je meer weten over onze begeleiding? Neem dan gerust contact met ons op.

Auteur: Marco den Otter – Scheidingsplanner Breda – Middelharnis – Oosterhout – Bergen op Zoom – Roosendaal


Alle artikelen van de maand