Meer tips voor goede voornemens voor een betere relatie

Na de feestdagen in december starten we het nieuwe jaar meestal met goede voornemens. Meer bewegen, gezonder eten, afvallen, stoppen met roken zijn wel de bekendste. Wat minder vaak in het rijtje voorkomt, is de intentie om meer aandacht aan je partner te besteden of om meer met je kinderen op te trekken. En ongetwijfeld is het goed om eerst eens goed naar jezelf te kijken. Want op het moment dat jij zelf lekker in je vel zit, kun je daarna werken aan een betere relatie met je partner en kinderen. Maar vergeet echter niet om je directe omgeving in het totale plaatje te betrekken.

Basis voor een betere relatie

Randvoorwaarde hierbij is wel, dat je eerlijk naar jezelf en naar je partner bent. Een betere relatie kan alleen tot stand komen, als je dat zelf ook echt wilt. Toneelspelen, omdat je geen ruzie wilt, is hierin niet de juiste keuze. Als bepaalde zaken van je partner je irriteren, dan zal je hierover met elkaar in gesprek moeten gaan. Het gevolg hiervan kan zijn, dat je allebei meer begrip voor elkaar gaat krijgen en dat je tezamen naar een oplossing of verbetering gaat zoeken. Al je hier samen aan werkt en er vol voor gaat, dan gaat dat lukken.

Hoe gaat de toekomst eruit zien?

Wanneer uit het gesprek blijkt dat je onderling overduidelijk van mening verschilt over diverse zaken en dat ieder bij zijn of haar eigen standpunt of mening blijft, dan wordt de vraag ‘hoe gaan we nu verder’ reëel. Is er voor ons nog een gezamenlijke toekomst weggelegd of gaan we ieder toch op zoek naar  een eigen toekomst? Misschien is het nog een optie om voor die gezamenlijk toekomst nog hulp in te schakelen, bijvoorbeeld in de vorm van relatietherapie? Wens je echter toch ieder een eigen toekomst, dan zullen er afspraken gemaakt moeten worden over de wijze waarop de samenleving/relatie verbroken wordt. Op zich een hele klus om dat goed te doen, en vooral als er kinderen bij betrokken zijn.

Wat is handig om te doen?

Wat is handig om in een dergelijke situatie wel of juist niet te doen?

  • Geef elkaar de ruimte en tijd om aan de gedachte te wennen dat er geen gezamenlijke toekomst meer is;
  • Breng alles in kaart waar afspraken over gemaakt moeten worden, zoals het verdelen van de bezittingen en schulden, de verdeling van de pensioenen;
  • Probeer rationele besluiten te nemen en geen emotionele besluiten;
  • Schakel deskundige hulp in als het om complexe financiële/fiscale zaken gaat, zoals de verdeling van lijfrentepolissen, het overnemen van de woning, de afspraken over alimentatie.

Welke afspraken voor de kinderen?

Als er (minderjarige) kinderen zijn, maakt dan duidelijke afspraken over:

  • De kosten van de kinderen en de verdeling van deze kosten;
  • De dagelijkse zorgverdeling van de kinderen;
  • Hoe de familiebanden met bijvoorbeeld opa’s en oma’s zo goed mogelijk behouden blijven
  • Welke huisregels worden er gehanteerd;
  • Hoe om te gaan met de vakanties van de kinderen.

Het beëindigen van een relatie, zeker als er ook kinderen bij betrokken zijn, is een moeilijke klus. Waar begin je en wat moet je allemaal regelen en welke (meestal financiële/fiscale) consequenties hebben de afspraken die je samen maakt?

Meer weten?

Je kunt het maar één keer goed regelen en daarom kan deskundige hulp wenselijk zijn. De Scheidingsplanner Maastricht – Heerlen/Gulpen kan u deze deskundige hulp bieden. Wilt u weten hoe wij dat doen? U kunt een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen. U krijgt dan informatie over de werkwijze, de duur van het scheidingstraject en een kostenindicatie.