Een vechtscheiding voorkomen
Een vechtscheiding is voor alle partijen schadelijk. Voor u en vooral ook voor uw kinderen. Gelukkig is het aantal vechtscheidingen de afgelopen jaren flink gedaald. Dat komt omdat scheidende mensen steeds vaker voor een overlegscheiding oftewel mediation kiezen. Dat is ook logisch, want waar advocaten zich soms alsmaar kunnen verliezen in het verdedigen standpunten en het verzinnen van juridische trucjes, zorgt mediation juist voor overleg en onderhandeling. Wij adviseren daarom altijd om voor een overlegscheiding te kiezen. Om het risico op een vechtscheiding verder te verkleinen geven wij u nog graag een tiental tips om een vechtscheiding te voorkomen.
-
Verdiep u in de wereld van scheiden.
Als u voor het eerst met een scheiding te maken krijgt, dan weet u vaak niet wat er allemaal op u afkomt. Een goede voorbereiding op het scheidingsproces is dan de eerste stap. Ga dus kennis vergaren. Wat zijn de gevolgen? Hoe gaat u het aanpakken? Welke professionele hulp gaat u zoeken? Op onze website vindt u over alle onderwerpen veel informatie.
-
Volg de online workshop van Villa Pinedo.
Stichting Villa Pinedo werkt in het belang van het kind samen met jongeren aan gedragsverandering bij ouders. Hierbij vertellen jongeren aan ouders wat de langdurig beschadigende effecten van een vechtscheiding bij kinderen zijn. U kunt bij Villa Pinedo een online training volgen om te leren hoe u pijn als gevolg van de scheiding voor uw kinderen kunt beperken
-
Leg de schuld niet bij de ander
Waarschijnlijk verschilt u van mening waarom u gaat scheiden. Door alle emoties wordt de schuld vaak alleen bij de ander neergelegd. Doe dit niet. U gaat elkaar alleen maar verwijten lopen maken met als gevolg dat u ook geen respect meer voor elkaar heeft. Dat lost niets op.
-
Blijf naar elkaar luisteren
Hoe moeilijk dat ook kan zijn, blijf naar elkaar luisteren en hou de communicatielijn open. Niemand is erbij gebaat als de communicatie zich tijdens de scheiding verhardt. Probeer u zich in te leven in uw ex-partner en te begrijpen wat hij/zij bedoelt. Stel vragen en probeer te begrijpen wat er in uw communicatie gebeurt.
-
Geef elkaar de ruimte
Geef elkaar de ruimte, zeker als u nog onder één dak woont. In zo’n situatie kan de vlam makkelijker in de pan slaan. Ga bijvoorbeeld om en om het weekend weg, dat creëert voor beide rustmomenten. En zo leert u allebei ook om los te laten.
-
Water bij de wijn doen
Realiseer u dat niet alles zal worden of zal gaan zoals u wilt. Als u afspraken met elkaar gaat maken, dan zult u beiden water bij de wijn moeten doen. Hakken in het zand werkt alleen maar vertragend. Voor de kinderen is het alleen maar prettig als er snel duidelijkheid is. Niemand is er dus bij gebaat als u blijft vasthouden aan uw eigen belangen en wensen.
-
Doe aan zelfreflectie
Wanneer u steeds alleen maar naar uw gelijk zoekt, dan maakt u het conflict alleen maar erger. Neem ook eens rustig de tijd om over uzelf na te denken en aan wat uw aandeel is in de situatie. En vooral: wat u er aan kunt doen om de situatie beter te maken.
-
Laat oud zeer los
Misschien heel lastig, maar laat oud zeer liggen waar het ligt. Het heeft geen zin om steeds naar het verleden te kijken. Kijk liever naar de toekomst en hoe de situatie op een goede manier opgelost kan worden. Uiteraard staan hierin de belangen van de kinderen centraal.
-
Niet zeggen, maar schrijven
Door de emoties kunnen we anders gaan reageren dan gewoonlijk. Door machteloosheid, woede en pijn zeggen we soms dingen die eerder tegen ons kunnen gaan werken dan voor ons. Schrijf dus dingen eerst op voordat u dingen naar elkaar gaat roepen, mailen, sms’en of appen. Laat het ook even rusten om later te kijken of uw boodschap op de juiste manier overkomt.
-
Nieuwe partner
Is er een nieuwe partner in het spel? Prima, maar steek niet alleen al uw energie in deze nieuwe relatie. Denk ook aan de relatie die nog afgewikkeld moet worden. Vaak bent u al verder in het proces dan uw ex-partner, die nog moeite kan hebben om de situatie te aanvaarden en zich verlaten of gekwetst voelt. En confronteer uw kinderen er voorlopig nog niet mee. Ze hebben al veel te verwerken. Het kan er bovendien voor zorgen dat hun loyaliteitsconflict groter wordt.
Rake tips. Ik denk dat het met name gaat om hier-en-nu te zijn tijdens de echtscheiding. Geen verleden, geen oud zeer, geen hij zei/zij zei gedoe meenemen. Gek eigenlijk dat volwassenen zich – ook tijdens mediation – zo ‘kinderachtig’ kunnen gedragen.