Na de scheiding blijft u samen verantwoordelijk voor uw kinderen, zowel voor de zorg- en opvoedtaken als voor de kosten. U maakt afspraken over het contact tussen uw kinderen en u als ouders. Steeds meer scheidende ouders kiezen voor co-ouderschap, het delen van taken. Bij co-ouderschap zijn uw kinderen bijvoorbeeld drie dagen bij de ene en vier dagen bij de andere ouder. Of ze wisselen per week. Succesvol co-ouderschap kent wel een aantal basisvoorwaarden. Wij geven u graag een 10-tal tips om van uw co-ouderschap een succes te maken.
1. Wees flexibel
Uw kinderen voelen zich gelukkig als ze zelf kunnen bepalen wat ze doen. Als ze bijvoorbeeld een keer bij de andere ouder willen zijn terwijl het uw afgesproken dag is, wees dan flexibel. Want als u zich open en flexibel opstelt, zult u zien dat het beiden kanten op werkt.
2. Houd respect voor elkaar
Probeer na de scheiding respectvol met elkaar te blijven omgaan. Dit is echt het grootste cadeau dat u uw kind kunt geven.
3. Laat uw kind vooral kind zijn
Uw kind heeft behoefte aan de continuïteit in bestaande gewoontes en ritmes. Houd uw kind dus altijd buiten eventuele discussies of ruzies.
4. Informeer uw kind
Uw kind heeft duidelijke uitleg nodig over wat hij/zij kan verwachten van de nieuwe situatie. Leg hierbij de nadruk op de positieve dingen zoals: “Je krijgt nu twee eigen kamers”. Betrek uw kind eventueel bij het verhuizen naar het andere huis.
5. Maak duidelijke afspraken
Wees ervan bewust dat regelmaat in de omgang, met ieder van u als ouder, van groot belang is voor de ontwikkeling en stabiliteit van uw kinderen. Of u nu wel of niet voor co-ouderschap kiest. Geen regelmaat kan de nodige misverstanden en spanningen met zich meebrengen.
6. Blijf samen communiceren
Overleg en bespreek! U heeft namelijk samen nog een belangrijke taak: de kinderen. Een goede communicatie geeft uw kinderen houvast en veiligheid. Kijk hierbij wat voor u werkt.
7. Zie ex-partner als zakenpartner
Probeer uw ex-partner te zien als een persoon waar u een zakendeal mee gesloten heeft. De deal bestaat uit het feit dat u beiden het beste wil voor uw kinderen en dat u er samen voor wilt zorgen dat de opvoeding optimaal is.
8. Structureer het overleg
Plan regelmatig overleg in met elkaar. Zonder de kinderen. Er bestaat een, speciaal voor co-ouders ontwikkelde, digitale agenda. Hierin kunt u afspraken noteren en kort overleg voeren.
9. Probeer niet te compenseren
Uw kind is niet meer de hele tijd bij u. Doe niet teveel bijzondere dingen als uw kind wel bij u is. Tijd, aandacht, ritme en gewoon lekker bij u zijn is waar de kinderen juist vaak behoefte aan hebben.
10. Ieder uw eigen stijl en samen de basis
Er bestaat niet één, maar meerdere goede manieren van opvoeden. Vertrouw op elkaar als mede-ouder. Maak samen afspraken over de basiszaken en laat de rest ieder met zijn/haar eigen stijl oppakken.
Meer weten over dit onderwerp? Lees hier meer over co-ouderschap, met test