Tegenwoordig gaat men veel te snel scheiden!

Ik krijg als Scheidingsplanner regelmatig te horen: “mensen scheiden tegenwoordig echt veel te snel” of “als er soms maar even iets tegenzit in een relatie, dan kiezen mensen al voor een scheiding”. En dat hoor ik dan vaak van mensen die zelf wél een goede relatie hebben en zich hierdoor moeilijk kunnen inleven in mensen waarbij dat niet het geval is. Uit de vele gesprekken die ik in mijn praktijk voer met mensen die willen gaan scheiden, trek ik toch andere conclusies.

Niet over 1 nacht ijs

Over het algemeen gaat aan het besluit om te gaan scheiden een langdurige periode van wikken en wegen vooraf. Heel vaak is dat zelfs een proces van jaren. Er wordt dus niet over 1 nacht ijs gegaan. In tegendeel: er wordt tezamen hard gewerkt aan het verbeteren van de relatie, mét of zonder hulp van een relatietherapeut. In het proces worden belangen tegen elkaar afgewogen. Aan de ene kant staat het eigen belang. Aan de andere kant staan de belangen van de partner. En niet te vergeten de belangen van de kinderen. En waar kies je dan voor? Het voortzetten van de relatie, ook al verloopt niet alles even goed? Of toch voor een scheiding met alle gevolgen die daarbij horen?

Het eigen gevoel bevestigen

Een mogelijke scheiding komt pas echt in beeld als de nadelen van het aanhouden van de relatie zwaarder beginnen te wegen dan de voordelen. En dan gaat men op zoek. Naar bevestiging van het eigen gevoel over de beslissing om te gaan scheiden. Door bijvoorbeeld een vriend of vriendin in vertrouwen te nemen. Het confronteren van de partner met de wens om de relatie te beëindigen. Op internet veelvuldig zoeken naar informatie. Verhalen van lotgenoten worden gebruikt om de eigen situatie in perspectief te kunnen plaatsen.

Scheiden, wat nu?

Ja, wat doe je dan? Heel veel mensen kunnen alle gevolgen van een scheiding niet goed overzien. Bovendien komen in deze situatie de belangen van de beide partners niet meer volledig met elkaar overeen. Hoe kom je dan met elkaar in gesprek om goede afspraken maken? Tip: zoek hulp! Kies samen voor een bemiddelaar die je uit de huidige situatie loodst en je een perspectief schetst voor de toekomst. Als dat perspectief voor beide partner weer in beeld komt, dan ontstaat er beweging. En die beweging is nodig. Want zonder die beweging ontstaat er een impasse die kan leiden tot een onnodig conflict waar uiteindelijk niemand beter van wordt.

Meer tips? Ga naar ‘Scheiden en dan?

Geschreven door: Frank van Boxtel – Scheidingsplanner Oost-Brabant