Na lang wikken en wegen neemt u uiteindelijk toch het besluit om te gaan scheiden. U heeft zeer waarschijnlijk eerst alle voor- en nadelen over scheiden of blijven op een rijtje gezet. Daarnaast heeft u nagedacht over wat voor u de gevolgen van de scheiding zijn. En wellicht heeft u eerst nog onderzocht of uw relatie nog een kans had. Maar u weet het nu zeker: ik wil de scheiding aanvragen. Zodra u de knoop heeft doorgehakt, staat u voor een moeilijke opgave: de scheidingsmelding. Oftewel, hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden?
Het belang van de scheidingsmelding
Of uw partner nu wel of niet al op de hoogte is van uw twijfels over uw relatie, ga altijd zorgvuldig om met de scheidingsmelding. De wijze waarop u uw partner informeert dat u wilt scheiden heeft veel invloed op uw scheiding. U kunt veel problemen tijdens de scheidingsprocedure voorkomen als scheidingsmelding aan uw partner op een goede manier verloopt. Meldt het dus niet uit emotie tijdens een ruzie, maar besteed aandacht aan het gesprek met uw partner.
Tips voor de scheidingsmelding
Het gesprek met partner vraagt om een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat u voor uzelf uw redenen om te gaan scheiden goed in kaart hebt gebracht. Een goede uitleg van uw beweegredenen schept voor uw partner duidelijkheid in het waarom. Daarnaast zijn deze tips van belang voor een goede scheidingsmelding:
- Misschien een open deur, maar vertel uw partner persoonlijk dat u wilt gaan scheiden. Een mail of een Whatsapp is echt uit den boze!
- Kies voor een rustig moment en neem de tijd voor het gesprek. Zorg ervoor dat uw kinderen niet in de buurt zijn.
- Draai niet om de boodschap heen en vertel op rustige toon dat u wilt scheiden. Leg uit wat voor u de redenen zijn om uit elkaar te gaan.
- Geef uw partner ruimte om te reageren of vragen te stellen. Ga niet inhoudelijk in op verwijten, blijf rustig en geef u partner de tijd om zijn/haar emoties te uiten.
- Bedenk dat uw partner door de emoties en angst misschien op een manier kan reageren die eigenlijk helemaal niet bij zijn/haar karakter past. Hou hier rekening mee.
- Na de scheidingsmelding komt ontkenning bij een partner vaak voor. Het kan dus zijn dat u de boodschap in een later stadium nogmaals moet herhalen.
- Als u voor 100% achter uw beslissing staat geef de ander dan geen hoop, maar blijf aangeven dat de scheiding voor u echt de enige weg is.
- De scheidingsmelding is niet geschikt om direct afspraken te willen maken over bijvoorbeeld uw koopwoning, de kinderen of uw financiën. Hiervoor maakt u samen een vervolgafspraak op een later tijdstip.
- Blijf ook in de periode na het gesprek uw partner ruimte geven om te reageren op uw besluit. Uw partner heeft tenslotte tijd nodig om uw beslissing te verwerken.
Scheidingsmelding naar de kinderen
Na de scheidingsmelding aan uw partner, wacht de volgende lastige opgave: de scheidingsmelding aan uw kinderen. Wacht hier niet al te lang mee, u wilt tenslotte niet dat uw kinderen van iemand anders horen dat u gaat scheiden. Wat voor kinderen verder van belang is leest u in het artikel ‘Hoe vertellen ouders hun kinderen dat zij gaan scheiden?’.